keskiviikko 29. joulukuuta 2010

VOI PIKKU RUSINAA/OH YOU LITTLE ROISIN


Mun piti tehdä jouluksi konvehteja. En ole ikinä tehnyt sellaisia muottiin enkä oikein muutenkaan joten suhtauduin sessioon asiaankuuluvalla pessimismillä. Tiedostin riskit, ehkä ennemminkin, ja vituikshan se meni. Kuoret eivät irronneet muotista niin kuin niiden kuulemma pitäisi. Onneksi en ollut edes täyttänyt niitä niin ei mennyt hukkaan kun muutama kuorellinen suklaata ja se ei ole paljon. Ganache oli kuitenkin valmiina ja mitä nyt on joulu muutenkaan ilman liian kalliita, epämääräisehköjä tryffelinmölkyröitä joita on rakkaudella rakentanut. Rehellisyyden nimissä: ohje oli hyvä mutta muistini saattaa pettää ja numerot siis heittää.


Hunaja-rusinatryffeli

ganache:
60g kerma
60g rusina
40g suklaa (Valrhona Guanaja 70%)
25g hunaja (appelsiininkukka-)
5g voi

lisäksi:
tarpeeksi suklaata tryffelien dippaamiseen (n. 250g?)
laadukasta kaakaojauhetta (no siis mulla oli Valrhonan)
ja/tai
tomusokeria
halutessa kimallejauhetta

Kiehauta kerma ja lisää rusinat ja hunaja. Vedä seos soseeksi tms. sauvasekoittimella. Lisää kuuman massan joukkoon rouhittu suklaa ja sekoita se sulaksi. Lisää voi. Peitä massa ja jätä huoneenlämpöön vaikka yön yli. Se tiivistyy kun sen antaa olla.

Pyörittele ganachesta palloja. Ota kaakaojauhe, tomusokeri ja kimallejauhe esille ja laita ne valmiiksi astioihin (mä sekoitin kimalletta kaakaoon). Ylipäänsä tee kaikki mahdollinen valmiiksi ennen kuin temperoit suklaan. Dippaa pallot ties mitä apuvälineitä käyttäen (ohutpiikkinen haarukka on hyvä) temperoituun suklaaseen, kopsauta liika suklaa pois, hellästi heitä tryffelit jauheisiin. Anna suklaan jähmettyä hetki ja pyörittele sitten tryffelit kaakaojauheessa/tomusokerissa.

Ohjeesta saa helpomman jos lisää vähän suklaata ganacheen tai vaihtoehtoisesti vähentää kerman määrää. Tällöin massa ei ole niin pehmeää ja sitä on helpompi käsitellä. Alkoholi sopisi ohjeeseen ihanasti, muista lisätä se muiden aineiden jälkeen. Älä masennu jos temperointi epäonnistuu - elämä on sellaista. Älä myöskään masennu jos massa leikkaa vaan yritä pelastaa se sekoittamalla kovaa ja käyttelemällä sauvasekoitinta.

Yksi juttu vielä! Vahingossa tulee aina hehkutettua tuota Valrhonaa ja siis onhan se hyvä, ei siinä mitään. Pääsyy ei kuitenkaan ole se että joku maksais mulle tästä kehusta tai että se ois ehdottomasti maailman parasta. Valrhonan suklaata saa aika hyvin ja se on varsin järkevän hintaista. Helsinkiläisenä mun suklaavaihtoehdot on lähinnä Lidl ja Valrhona. Esimerkiksi Fazerin tummiin mä en koske, ne on hirveitä. Amedein levyt taas maksaa 5 euroa 50 grammaa joten 400g suklaata maksaisi 40 euroa kun Valrhonan Guanajastani mä maksoin 14 euroa. (Sitä paitsi tykkään siitä Kämp Gallerian kaupasta!)

2 kommenttia:

  1. ..hauska postaus ! Ensimmäisen kerran testasin Amedeinia sokkona, eikä sen maku miellyttänyt, joten ratkaisu ei ollut sen 'kalleus'. Mitä Fazeriin tulee, niin siitä ei vain voi kieltäytyä nostalgisuuden nimiin ;-)

    Olkoon tämän vuoden kokeilusi hyvänä oppaana uuteen alkavaan vuoteen 2011!

    www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista
  2. Fazerin maitosuklaan mä ymmärrän. Siinähän on paljon enemmän merkityksiä kuin pelkkä maku. Makukin on aika hyvä. Mutta ne tummat... Yh!

    VastaaPoista