tiistai 21. joulukuuta 2010

ÄLÄ TULE KUIVA KAKKU




Mulla on muutama mantra joita mä toistelen, en ehkä itsekseni vaan ihmisille, joiden mä koen olevan vielä valaistumattomia. Voin paljastaan yhden teille: keksit tehdään tehtaassa, kuivakakku on kuiva kakku. Toisin sanoen se mikä tehdään tehtaassa on keksi ja kotona tehty on pikkuleipä ja jos kahvikakku on kuiva kakku niin se on huonosti tehty. Kuivaan kakkuun ei pyritä, eikä kahvikakussakaan ole kahvia. Nimi viittaa samaan asiaan kuin kahvileipä, se on jotain mikä nautitaan kahvipöydässä.

Tein siis eilen koulusta perityllä ohjeella hedelmäkakun. Jaoin ohjeen kahdellakymmenellä ja poistelin turhia asioita ja kauhistelin ällöä rommikirsikkarouhetta. Skippasin myöskin leivinjauheen jota olisi ollut mun ohjeessani jäljellä muutama gramma.

Hedelmät kakkuun ostin Lasipalatsin aukiolta joulutorilta ranskalaisittain. Ne oli ihan järkyttävän kalliita, 4e/100g. Maksoin pienestä pussistani 11,80e. Eivätkä ne kenties olleet hintansa väärtejä mutta oli se jännää. Oliivin näköisiä kirsikoita, minikokoinen sokeriliemissä keitelty päärynä...


Hedelmäkakku

aluksi:
150g kuivattu hedelmä (laitoin kirsikoita, ei cocktail-, papaijaa ja aprikoosia)
4cl Cointreau

Pilko hedelmät haluamiisi mittoihin, laita ne purkkiin ja kaada perään alkoholi. Sulje kannella ja anna imeytyä nyt mielellään ainakin yön yli.

massa:
120g voi
100g sokeri
150g muna
165g vehnäjauho
50g mantelilastu
hedelmä+Cointreau

Vaahdota voi ja sokeri huolella niin että se on valkoista ja ilmavaa (käytä lapaa!). Paahda mantelilastut uunissa. Lisää kananmunat, joiden ei pitäisi olla kylmiä, vähän kerrallaan voi-sokerivaahtoon samalla kun kone käy. Voitele kakkuvuoka ja ripottele sinne paahdettuja mantelilastuja. Sekoita loput mantelilastut hedelmäsilppuun ja siivilöi joukkoon myös osa vehnäjauhoista. Lisää seos vaahtoon, sekoita rauhallisesti koneella tai käsin. Siivilöi massaan loput vehnäjauhot, varo sekoittamasta liikaa. Paista 170 asteessa.


Huom! Kakkuvuokaa ei tarvitse korppujauhottaa. Kakun pinnasta tulee kauniimpi ilman, ja kakku irtoaa aivan hyvin vuuasta kun sen vain muistaa voidella kunnolla.


P.S. Siis apua! Ei tän mun blogin pitänyt olla mikään reseptiarkisto ja nyt mä huomaan että se on luisumassa sellaiseen suuntaan. Tosin nyt tulee leivottua aika paljon kun on tuo joulu - ootteko huomanneet? Lupaan tehdä parannuksen ja alkaa taas blogata olennaisista asioista. Kahvikakku, haloo...

5 kommenttia:

  1. Oon muuten niin samaa mieltä tuosta kuivakakusta ja keksistä! Herkullista _kahvikakkua_ varmaan tää :) Joulut sulle! =)

    VastaaPoista
  2. Pidän ihmisistä, erityisesti huumorintajua kiireenkin keskellä omaavista yksilöistä. - Kiva, kun kävit, löysin taas uuden hauskasti kirjoittavan blogistin. Tutkin paremmalla ajalla lisää ja kommentoin sitten lukemaani. Aion linkittää sinut, jotten eksy.

    www.nami-hiiri.com

    VastaaPoista
  3. Jes, Noora! :D Ja samoin!


    Tutki vaan, Nami-Hiiri, ja hyvää joulua sinnekin. :)

    VastaaPoista
  4. ei tää (jo sinällään loistava) blogi siitä pilaannu, vaikka sekaan eksyy reseptejäkin. Et kehottaisi olemaan kovin puhdasoppinen..
    Parasta on se, miten ripottelet tiedonjyväsiä sekaan ja miten pohjustat asiaa. Näitä juttuja on ilo lueskella!

    VastaaPoista
  5. Kiitos, kiitos! Mä olen liian laiska ollakseni kovin puhdasoppinen. :)

    VastaaPoista