torstai 9. joulukuuta 2010

KUKONHÄNTÄTUPSUKOISTA


Syön juuri banaania ja sitä ennen söin päärynän. Mikä ihmeen hedelmäkuuri muhun on mennyt. Bloggaankin niin usein että kolme lukijaani varmaan kyllästyvät hetkessä. Aikaa vain nyt tuntuu olevan, ja hedelmien himoja. Mun mielestä kaikkien firmojen pitäisikin nyt alkaa lähettää mulle sponsorilahjoja (no okei jos lähetätte nonparelleja tai kakkumiksejä ni lähettäkää edes hyviä, ja ei hirveän paljon) koska sillä että on paljon aikaa ei tee kauheasti rahaa. Jos taas haluais vaihtaa mun aikaani rahaan niin mä osaan tehä vaikka mitä, esim. leipoa. Tai jos tahtoisikin vaihtaa mun aikaani suudelmiin niin, no, vatkaa muna kovaksi? Oolrait, oisikohan aika siirtyä ohjeen pariin.

Niin kuin joku tarkkasilmäinen lukija on saattanut huomata, kaikennäköiset piiraat vetoavat minuun. Ohje on versio piiraasta, alkupala, jälkiruoka, snäksi, cocktailpala. Massojen kasaaminen lättänälle muropohjalle oli Aleksin idea. Massat on mun omat. Tein näitä töissä rakkaille työtovereilleni. Hyvin ne meni alas, uskokaa pois.


Massoja muropohjalla

muropohja:
300g vehnäjauhoja
240g voita
50g kylmää vettä
15g sokeria

Sekoita aineet keskenään ja laita massa jääkaappiin tekeytymään. Kauli massa ohueksi ja ota pyöreällä muotilla rinkuloita. Siirrä mahdollisesti jotain apuvälinettä (esim. paletti) käyttäen pellille, rei'itä haarukalla ja pane uuniin.

suolainen massa:
100g kerma
100g vuohenjuusto (tai tarpeen mukaan)
mustapippuria
yrttejä
päälle
kirsikkatomaatteja

Sekoita vuohenjuustoa reippaasti jotta se pehmenee ja yhdistä se vatkatun kerman kanssa. Mausta, pursota muropohjille ja koristele tomaatinpuolikkaalla. Rouhaise vielä päälle mustapippuria.

makea massa:

100g kerma
2kpl appelsiini
tummaa sokeria
vähän neilikkaa
pari tähtianista
ehkä jotain jouluista
kenties vaniljatanko
1 liivatelehti
päälle paahdettuja pekaanipähkinöitä

Kuori appelsiinit kuorimaveitsellä, purista mehut kattilaan ja laita kuoret sinne kans. Lisää tarpeeksi kuvittelemasi määrä sokeria ja mausteita, vettä jos tarvitaan ja keittele liemi siirappiseksi. Huomioi kuitenkin että tarkoitus on sekoittaa jäähtynyt siirappi (joka kovenee jäähtyessään) vatkattuun kermaan eli älä keitä sitä liian tiiviiksi. No anyways, liota ensin liivate vedessä, sulata, sekoita siirappiin ja sitten sekoita kermavaahtoon. Pursota muropohjille ja koristele paahdetuilla pekaanipähkinöillä. (Yli jääneet pähkinät hakkasin pieneksi ja lisäsin massaan.)


Suolainen pala maistui siltä miltä se kuulostaakin: varsin klassinen. Makea oli jännempi, siirappi tuoksui alkoholiselta ja massasta tuli kiinnostava, eriskummallinen, kuivahedelmäinen. Tykkäsin makeasta enempi.



Vielä vähän Pariisin suklaista: ne oli hyviä mutta keväinen käyntini Lontoossa oli tällä saralla kyllä monipuolisempi. Toisin sanoen mitään kovin kreisiä ei löytynyt (=kaikkia suklaita saisi varmaan vaikka sieltä Lontoosta plus Lontoon omat tarjottavat), mutta kaikki olivat syömäkelpoisia ja itseasiassa varsin kiinnostavia. Vikaostoksia ei tullut.

Eka levy oikealta eli Chaponin 75% Madagascar oli viiltävän hapokas ja kiukkuinen. Oranssi Hermé oli 45% maitosuklaa hasselpähkinöillä ja se oli hyvä kuten tulikin olla muttei tehnyt lähtemätöntä vaikutusta. Jean-Paul Hévinin chuao -pavuista tehty 68% tuntui maistuvan joka kerta erilaiselta ja niinpä en oikein saanut siitä otetta. La Maison du Chocolat'n 60% Orinoco oli kaunis paketti ja ihanan ruskea foliokääre ja koko suklaa oli lempeä ja tasapainoinen. Pierre Hermén keltaisen paketin 75% jaavalainen oli a truly intense flavor experience todellakin, se maistui Jaavan tulivuorilta. Maku oli siis hyvin, hyvin savuinen, paahtunut, palanut.

Harmittamaan jäi etten ostanut Michel Cluizelin Mangaro -suklaata. Anton&Anton myy siitä sitä ihanaa maitosuklaaversiota mutta Pariisissa olisi ollut 65% tumma. Viime viikolla Hakaniemen hallissa käydessäni huomasin kuitenkin että Parhiala on alkanut myydä Cluizelia ja niillä on tuo tumma Mangarokin. Kiitos maailma! Käyn heti huomenna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti