lauantai 9. helmikuuta 2013

ERHEENI


Mihinkäs sitä tyttö jäätelöstään pääsisi. Edellisen viikon jätskin bloggauksesta tosin pääsin, koska se oli tyhmää se jätski. Se oli tehty ihanasti vaahdotettuun kookoskermaan mut siitä tuli kivikovaa. Ens viikon jätskissä lienee kans kookosta ja siitä tulee mieltsin fantsuu!

Tämän viikon jäätelö on eteen auennut taivasten valtakunta, se, jota myös kevääksi kutsutaan. Jätskissä on herneitä ja minttua. Älkää tehkö mitään oksennuselkeitä siellä, tää on oikeasti ihastuttavaa. Pakasteherneistä ja tuoreesta mintusta syntyy hieno kokonaisuus, ei mikään hernekeiton sisarenpoika.


Hernejäätelö

250g vaahtoutuva soijakerma
200g pakasteherne
1 minttupuntti
50g juokseva hunaja

Vaahdota kerma. Riivi mintusta lehdet ja soseuta ne yhdessä pakasteherneiden ja hunajan kanssa. Sekoita vaahdotettu kerma ja herne-minttu-hunaja yhteen. Pakasta, sekoita välillä.


Jos tästä haluaisi ihan tosi vegaanisen niin hunajan vois korvata glukoosisiirapilla eli glykoosilla jollaista saa myös maissisiirappi -nimisenä liemenä. Maissisiirappia myydään kalliilla Stokkalla, ja luultavasti halvemmalla etnisissä kaupoissa. Glykoosia saanee kalliilla jostain leivontatarvikeliikkeistä ja -nettikaupoista. Glykoosi/maissisiirappi ei myöskään maistu miltään, mikä voi olla aika hauskaa kun luultavasti kaikkeen ei kuitenkaan tahdo hunajan makua. Hunajakaan sitä paitsi ei ole erityisen edullista.

Hunaja ja glykoosi/maissisiirappi liittyvät jätskin koostumukseen. Ne pitää jäätelöä pehmeämpänä. Myös alkoholi pehmentää sillä se ei jäädy. Rasvaiset asiat jäätyy kans huonosti, esim. tuorejuusto. Siirappi kokemukseni (=yhden kerran) mukaan myös hoitaa homman. Tosin laitoin siirappia ihan liikaa ja suklaajätskistä tuli suklaa-siirappijätskiä. Mut ei ollu kovaa!

Se sitkeä ajatus, että apteekista saatava glukoosi jotenkin auttais ruokajutuissa, on paskaa. Ei auta! Glukoosi ja glukoosisiirappi ovat eri asioita. Apteekin glukoosilla nostetaan veren sokeripitoisuutta tai jotain, ja glykoosilla tehään karkkia ja saadaan massat venymään ja jätskit ei-kiteytymään.

Jos ei osta talvisia pieniä säälittäviä minttupuskia kaupasta, niin itse kasvatettua minttua laitetaan aika vähän. Tarkoitus ois että minttu maistuu hentona fressinä juttuna taustalla eikä varasta koko showta.

5 kommenttia:

 1. Entä apteekista saatava glyseroli? Onko se sama kuin tuo glukoosi vai eri? Pitääkö siis nuo hunajat ja siirapit jäätelön tehokkaammin pehmeänä kuin sokeri?

  Tosi jännä jäätelö tämä kun on herneitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wikipedia:
   Käyttö

   Glyserolia käytetään esimerkiksi ihovoiteissa, hammastahnoissa ja tupakassa kosteutta sitovana aineena. Muoveissa glyseroli toimii pehmentimenä, liimoissa se estää kovettumista ja sokereissa kivettymistä. Kotioloissa glyserolia käytetään muun muassa puhallettavien saippuakuplien vahvistajana.[1] Lisäksi räjähdysaineteollisuus käyttää sitä nitroglyserolin eli trinitroglyseriinin valmistukseen, jota saadaan kun glyseroli esteröityy typpihapon kanssa. Elintarvikkeiden lisäaineena glyserolia käytetään sakeuttamisaineena ja kosteudensäilyttäjänä ja sen E-koodi on E 422. Glyserolia myydään apteekeissa.

   ja

   Vaikka glyserolin jähmettymispiste on nollan yläpuolella, sen sekoittaminen veteen estää jääkiteiden kasvua haittaamalla vetysidosten muodostumista. Yleensä glyserolia on talveen sopeutuneilla selkärangattomilla solunesteessä muutama prosentti, mutta joillakin lajeilla on tavattu jopa 25 %:n pitoisuuksia.[2][3]

   Mä en siis tiedä glyserolista mitään mutta näköjään luultavasti sitä voi hyvinkin käyttää. Määristä ei ole tietoa, mut eiköhän sitä tarvita aika vähän. En tiedä sit et onks vain helpompaa ostaa pullo kossua ja lirauttaa sitä aina snadisti jätskimassoihin. :) Glukoosisiirapilla ja glyserolilla lienee joku yhteys mut ne ei oo sama asia.

   Sokeri mun tietääkseni ei paranna (ainakaan tarpeeks) jätskin rakennetta. Vois auttaa jos keittäis jonkinlaisen sokeriliemen. Toisaalta sit jos jätskin pohjaksi tekee keltuaisista ja maidosta/kermasta kreemin, kuten usein tehdään, niin se jo itsessään estää kiteyden muodostumista. Samoin jätskikonetta käytäessä kiteet ei oo niin suuri ongelma koska kone sekoittaa koko ajan samalla kun jäädyttää.

   Hernejäätelö on hyvä jäätelö. :)

   Poista
  2. Facebookissa sanottua:
   "Glyseroli sitoo vettä siks sitä on jossain mutta en kyl ikinä laittas mihinkään ruokaan. Teollisuuskamaa pääasias eikä terveellistä isoina määrinä vaikka kropas luonnostaan rasvojen aaineenvaihdunnas johon liittyyki."

   Eli hmm. Voi olla tosiaan helpompaa vain pysytellä tutummissa aineissa! :D

   Poista
 2. Upean väristä jätskiä ja halu kokeilla tuota olisi suuri! :)

  http://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/

  VastaaPoista