maanantai 28. maaliskuuta 2011

ELÄMÄN SUOLA


Kuva: Paistele vastaan!


Kävimme eilen neljän ihmisen voimin safkaamassa Sosiaalikeskus Sataman Paistele vastaan! -kansankeittiöllä. (Mikä hitto muuten on kansankeittiö?)

En ollut koskaan ennen käynyt Satamassa, joten oli se aikakin. Rakennusparka sijaitsee Kalasatamassa, osoitteessa Kyläsaarenkatu 11. Sataman sivuilla sanotaan että: Sosiaalikeskus on omaehtoinen toimintatila ja kohtaamispaikka. Talon käyttöä ei säätele kapitalistinen voitontavoittelun logiikka, vaan tilan käyttäjien tarpeet. Sen lisäksi sosiaalikeskukset ovat usein räkäisiä ja kuin ainakin nyt pienen pommin jäljiltä. Talo on täynnä toisensa tuntevia anarkotyyppejä, joita ei itse tunne. Skeneen kuulumattomalle kokemus voi olla myös ahdistava. Musta tuntui ihan porvarilta!

Päivän menu oli intialainen. Ruokalistalla oli papupataa, linssidal, raita, pinaattimuhennos, salaatteja, leipää, mangolassi jne. Kaikki safka oli tietysti vegaanista. Hinta on 2-5 euroa omantunnon mukaan. Mun omatuntoni on rautainen, ja maksoinkin aivan alihinnan, koska lompakosta ei löytynyt kuin minimäärä rahaa. Tuotto siirtyy eteenpäin hyvään tarkoitukseen eli Tallinnan uudelle sosiaalikeskukselle.

Ruoka oli kerrassaan sellaista mitä odotinkin. Siinä oli liian vähän suolaa. Suolattomuus tuntuu olevan kansankeittiöiden pääsynti. Papu-kaali-porkkana-kookosmaitopadasta saisi helposti maukkaampaa kun maustaisi reilummalla kädellä ja hulauttaisi suolaa perään. Vai pelkäävätkö anarkistit mausteita? En usko. Sitä paitsi jengi, joka ei syö normiruokaa, oppii usein tekemään hyvää ruokaa ihan ite. On pakko oppia jos haluaa syödä hyvin. Minäkin mahdollistin ruokakiinnostukseni ryhtymällä kasvissyöjäksi. Takaisin asiaan!: Mangolassi oli hyvää. Leipä, tai siis lättänä rieskatyyppinen asia, oli myös hyvää. Sen syöminen oli ilo. Hippis-anarkistisessa ruuassa mukavaa on runsas papujen käyttö. Mut hei: lisää mausteita ja lisää yritystä! Ylittäkää valkoisen heteromiehen oletus kasvisruoasta mauttomana patatyyppisenä asiana! Vegaanisafka pystyy parempaan ja niin pystyvät varmasti myös Sataman kokkauskollektiivin jäsenet!

Suosittelen Paistele vastaan! -ruokailua henkilöille jotka eivät ole Satamassa (tai missään sosiaalikeskuksessa, herre gud!) käyneet, ja niille jotka haluavat kunnon ruokaa halvalla ja ovat liian laiskoja tekemään sitä itse. Kyllä jengi tuntui arvostavan eilistä safkaa varsin korkealle vaikka itse olenkin tällainen valittava akka. Minä tulen vastedeskin tekemään ruokani itse; se on hauskaa ja maistuu paremmalta.

2 kommenttia:

  1. Tästä kansankeittiöasiasta en osaa sanoa mitään, mutta tulin vastavierailulle ja voi veikkoset, ihastuin. Blogi syömisestä!!!

    Jään heti lukijaksesi. Nähdään!

    VastaaPoista
  2. Jee jee! Oot mun kymmenes lukija! :)

    VastaaPoista