sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

PYHÄ PORKKANA!


Mun oli tarkoitus kirjoittaa vakavahenkinen laskiaispostaus mutta päädyin sitten tällaiseen helppoon reseptiaiheeseen. Kyllä se laskiainenkin sieltä tulee, josko vaikka tiistaina.

Syön varsin usein köyhän kulinaristin salaattia joka kulkee nimellä porkkanasalaatti. Porkkanasalaatti on tietysti ikuisesti varioitava asia mutta nimensä mukaisesti porkkana on sen määrittävä tekijä. Tuon jumalaisen juureksen tulee ehdottomasti olla pieneksi paloiteltu. Nyrkkisääntönä toimii: mitä pienempi sen parempi. Jos laiskottaa niin ei porkkanan ihan atomeina tarvitse olla. Raastetta ei suositella. Myös pieneksi pilkottu kaali, vaikka kypsennettynäkin, toimii joukossa, niin kuin kaikki muukin. Kannattaa tavoitella makean ja suolaisen harmonista yhteiseloa ja työtä hampaille.

Tyypillisesti porkkanasalaatissa on porkkanan ja kaalin lisäksi yksi keitetty kananmuna, snadisti fetaa, ehkä jotain siemeniä taikka pähkinää, valkosipulia, yrttejä, öljyä, sinappia, mustapippuria/chiliä, valkoviinietikkaa, papuja/linssejä jne. Tämänpäiväinen salaatti oli vähän erilainen veto (koska kaappi oli ei vain köyhä vaan todella köyhä, ainakin p-salaattiaineksista). Siihen siis tuli porkkanaa, valkosipulinkynsi, snadisti tuoretta chiliä, omenaa, soijakastiketta, paahdettuja kurpitsan- ja seesaminsiemeniä, hieman udon-nuudeleita, keitetty kananmuna, öljyä ja sinappia.

Muutkin aineet kuin porkkana saavat olla hyvin pieniksi pilkottuja. Salaatissa apinoidaan kuskussalaatteja mutta ilman kuskusia. Tokikaan kuskusin lisääminen ei ole kielletty, olen itseasiassa tiputtanut sen virallisesta aineslistasta vasta hiljattain. Myös muita ryynejä ja muita sellaisia voi käyttää, esim. ohraa. Pakollista se ei missään nimessä ole. Liha- ja kalatuotteitakin saa lisätä ja totta kai tofua. Pekoni tietysti toimisi ja savukalakin iskee aina. Salaatin maussa pyritään kuitenkin jonkinlaiseen selkeyteen, ettette sitten laita sinne mitään lihapullia!

Maustamisessa öljyn, sinapin, etikan ja mustapippurin/chilin pyhä liitto on olennainen. Feta on tietysti taivaallinen raaka-aine ja ihana tässäkin. Tulisuutta tai pippurisuutta saa säätää mielensä ja tunnelmansa mukaan.

Terävämieliset lukijani tietysti jo huomasivatkin että porkkanasalaatin tenho perustuu pureksimiseen ja rapsakkuuteen. Sitä kannattaa kuitenkin tasapainottaa jollain pehmoisella aineksella, kuten juuri pavuilla, kananmunalla jne. Käytetyistä aineksista riippuen porkkanasalaatti on yleensä halpaa tai todella halpaa. Syönkin tätä viikoittain eriparisia määriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti