sunnuntai 13. kesäkuuta 2010

CLAFOUTIS, DEAR

Tomaatti-vuohenjuustotarteletit joita minä en tehnyt

Pääsykokeet olivat viikko sitten tiistaina, joten on aika taas ryhdistäytyä ja blogata.

Mulla on ongelma. Leivontaideani ovat usein tosi tosi hyviä, mitä nyt vähän suureellisia ja taivaitatavoittelevia. Lopputuloksena on siis rahanmenoa ja fiasko. Niinpä ajattelin aloittaa sarjan helppoja leivonnaisia, ja seurata myös ohjeita. Se on tärkeää, en koskaan seuraa ohjeita. Täten avaan haasteeni clafoutisilla, joka on ranskalainen mantelinen pannukakkumais-vanukkainen klassikko. (Ja noudatin ohjetta. Vähän muutin mutta se ei haittaa.) Tarkoituksena olisi leipoa ilmeisesti nyt makeita, ehkä klassisia, toivottavasti yksinkertaisia ja ehdottomasti hyviä juttuja.


Raparperi ja, hmm, jalka


Clafoutis


30g mantelijauho
1tl vehnäjauho
hippunen suolaa
50g sokeri (laitoin ehkä puolet hunajaa)
1 muna
2 munakeltuainen
1tl vaniljauute (laitoin vaniljasokeria)
1 1/2 dl kerma
200g tms. hedelmä/marja/joku

Kaikki aineet sekoitetaan yhteen paitsi hedelmä/marja/joku. Laitetaan massa jääkaappiin ja annetaan olla. Seuraavana päivänä asetellaan valittu kasvi sopivan kokoiseen (25cm?) voideltuun vuokaan kauniiksi kuvioiksi ja kaadetaan liru päälle. Isketään 175 asteiseen uuniin puoleksi tunniksi tai kunnes clafoutis on valmis.

Mä tein ohjeen kolminkertaisena. Ripottelin pintaan sokeria ja toivoin että se karamellisoituisi, mutta ei, olisin tarvinnut tohottimen eli sellaisen polttimen.

Clafoutis oli aika hyvää, tykkäsin sekä raparperi- että nektariiniversiosta. Raparperissa tuli mukava kontrasti sen vaniljaisen ja mantelisen massan kanssa, yhdistettynä raparperiin siis. Nektariini taas oli yltäpäältä onnellisen harmoninen ja hellä. Hankalaa clafoutiksessa oli käyttötarkoituksen määrittely. Ehkä lautaselta kermavaahdon ja jonkin kastikkeen kanssa? Ajattelin itse väkertää joskus pohjan clafoutismassalle, ihan tavallisen muropohjan, niin että syntyy piirakka.

Ohjeesta saisi gluteenittoman korvaamalla sen minimäärän vehnäjauhoa vaikka riisijauholla tai kaipa sen voisi jättää kokonaan poiskin. Ohje oli blogista Gluten Free Day.


Nektariini ja pääsykoekirja

P.S. Sana 'massa' puhuttaessa esimerkiksi lätty- taikka clafoutismassasta on kauhea. (En mä nyt oikeesti ikinä sano lättymassa! Mutku ei se oo taikinakaan.) Eräs toverini ehdottikin sanaa 'liete'. Alan ehkä käyttää sitä.

P.P.S. Tahdon Ranskaan. Tsekatkaa tämä blogi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti