sunnuntai 11. marraskuuta 2012

SAARISTOLAISLEIPÄ


Viikonloput Orivedellä on harmaa, tyhjyydessä kelluva massa. Auringon noustessa on ihan samanlaista kuin sen laskiessa eikä mihinkään pääse pakoon. Mä yritän paeta etsimään kodinhengetärtäni koska olen liian laiska aloittamaan sitä nobelteosta.

Tein eilen saaristolaisleivän. Ohjeita löytyy netistä miljoona, eikä mikään tietysti miellyttänyt mua. Niissä leipää ei vaivata laisinkaan, ja kaikki matsku isketään liottamattomana nesteeseen. Saaristolaisleivät on tosiaan usein liian kuivia, enkä ihmettele enää miks. Mutta tässä, maailma, tässä tulee uusi ja uljas ohje:


Saaristolaisleipä

päivä 1
150g kaljamallas
190g kiehuvankuuma vesi

päivä 2
200g jääkaappikylmä piimä
25g hiiva
200g vehnäjauho
80g ruisjauho
20g voi
60g tumma siirappi
10g vehnälese
8g suola

Kaada edellisenä päivänä vesi maltaiden päälle, peitä astia ja anna muhia.

Seuraavana päivänä yhdistä piimä, hiiva, vehnäjauho, ruisjauho ja voi ja pistä koneeseen pyörimään. Sekoita vehnäleseet kosteisiin maltaisiin ja anna niiden imeä hetki vettä. Iske sitten taikinaan mukaan siirappi mallas-lese ja suola. Vaivaa kunnolla ja tsekkaa että kaikki on varmasti sekaisin. Kun taikina on hyväsitkoinen ja valmis, peitä se muovilla ja anna levätä noin viisitoista minuuttia. Muotoile se sitten limpuksi taikka käytä pitkänomaista vuokaa ja anna kohota tunnista puoleentoista. Paista 190 asteessa tunti tai kunnes leipä on kypsä. Sivele leipä paiston loppupuolella siirappi-vesiseoksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti