maanantai 7. helmikuuta 2011

"IIK IHANA!"



Valmistin erään toverin synttäreille pöllöpikkuleipiä. Alun perin ne tosin olivat pingviinipikkuleipiä mutta tuo lintu ei näytä lainkaan pingviiniltä.

Pikkuleivässä on kaksi massaa, joista toinen on luonnollisen värinen ja toinen värjätty liilaksi. En ole väriaineiden suuri fani, jos nyt en hirveä vihamieskään. Ei mulla värejä olisi ollutkaan. Värjäsin siis massan mustaherukkahillolla jonka vedin siivilän läpi niin ettei mukaan tullut siemeniä tai kuoren paloja. Hillo antoi hauskan kirpeyden massaan vaikken tavoitellut tosiaan muuta kuin kirkasta väriä. Hillon voi korvata elintarvikevärillä mutta toki silloin jää pikkuleipämassasta puuttumaan kosteutta. Tilalle kannattanee laittaa yksi keltuainen tai hieman vettä. Myös jotain muuta hilloa tai pyrettä voi kokeilla värjäämiseen. Hedelmien värien pysyvyys saattaa tosin vaihdella. Massaa ei kannattane säilyttää kovin pitkään jääkaapissa, ainakin testieräni väri alkoi haalistua yön yli oltuaan. Paistoin näitä vähemmän kuin yleensä sillä halusin liilan mahdollisimman liilana ja mahdollisimman vähän ruskeana.

Ohjeen massaan katsoin Jan Hedhin Intohimona suklaa -kirjasta ja muokkasin omiin tarpeisiini sopivaksi.


Pöllöpikkuleivät
30 kpl

vaniljamassa:

75g voi
50g tomusokeri
30g keltuainen
hieman suolaa
vaniljatanko
125g vehnäjauho (käytin karkeaa mutta muutkin käyvät)

Sekoita voi, sokeri, suola, keltuainen ja vaniljatangosta kaavitut siemenet tasaiseksi seokseksi. Lisää sitten vehnäjauho. Muotoile massasta pötkö, kääri leivinpaperiin ja laita jääkaappiin. Vaniljamassasta tulee pöllön maha eli tee pötkön läpimitasta ja muodosta sellainen kuin tahdot pöllösi mahan olevan.

mustaherukkamassa:
75 g voi
50g tomusokeri
35g mustaherukkahillo
15g keltuainen
hieman suolaa
hieman jauhettua kardemummaa
150g vehnäjauho

+kurpitsansiemeniä koristeluun

Sekoita voi, sokeri, siivilän läpi vedetty mustaherukkahillo, keltuainen, suola ja kardemumma tasaiseksi seokseksi. Lisää vehnäjauho. Muotoile pötköksi ja laita leivinpaperiin käärittynä jääkaappiin. Pötkön muodolla ei ole väliä.

Kun massat ovat tarpeeksi tiivistyneet käsiteltäviksi, kaulaa mustaherukkamassa laataksi. Laatan pitäisi ulottua vaniljamassapötkön ympäri ja olla jostain kohdasta paksumpi. Paksusta kohdasta pöllö saa päänsä. Kun olet saanut kikkailtua mustaherukkamassan vaniljapötkön suojaksi, laita tuotos takaisin jääkaappiin ja anna kovettua hetki tai tarpeeksi kauan.

Kuumenna uuni 180 asteeseen.

Ota pötkö jääkaapista ja leikkaa siitä haluamasi paksuisia paloja. Asettele pikkuleivät pellille. Korjaa kauneusvirheet sörkkimällä pöllöjä. Tee mustaherukkamassan paksuun kohtaan kaksi reikää silmiksi ja laita nokaksi puolikas kurpitsansiemen. Paista.


P.S. Kuvan huonoudelle on selitys. Pöllöt lähtivät baanalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti