torstai 22. heinäkuuta 2010

ELÄMÄ ANTOI TAAS PUSSILLISEN SITRUUNOITA


Eräiden kesäjuhlien kunniaksi tein mansikka-sitrustarteletin.* Senkin pygäämisessä oli muutamia vaikeuksia mutta leikitään että se oli aivan täydellinen. Ohje oli melkein.

muromassa:
125g vehnäjauho
100g voi
75g tomusokeri

Sekoita voi ja sokeri, lisää jauhot. Laita massa jääkaappiin joksikin aikaa. Pehmitä jääkaappikylmä muromassa ja painele n. 25cm vuokaan. Paista 180 asteessa.

greippi-sitruuna -curd:
60g greipin mehu
40g sitruunan mehu
100g sokeri
75g voi
2kpl muna
n. puolen sitruunan ja koko greipin raastettu kuori (tai miten itse ikinä tahtookaan!)

Iske kaikki ainekset kattilaan ja lämmittele keskilämmöllä kunnes saat tehtyä kuvioita massaan vispilällä. Sulje liesi kun ensimmäinen kupla ilmaantuu ja jäähdytä. Älä intoudu keittämään liioiksi, muuten tulee munakasta etäisesti muistuttava liemi.

Lisäsin curdiini vielä hieman vaahdottamatonta kermaa ja 2 liivatelehteä (=liota vedessä, sulata kattilassa, sekoita liivate kermatilkkaan, sekoita sitten kerma-curdiin). Kaada sitten curd paistetun piirakkapohjan päälle ja pane jääkaappiin. Leikkaa/asettele/mitä vain 400-500g mansikoita.

Curdiin voi toki lisätä jotain mausteeksi jos haluaa. Itse meinasin laittaa tuoretta minttua mutta pyörsin päätökseni. Luonnollisesti myös sitruksien suhteita ja hedelmiä voi (ehkä) muuttaa. Yritin tehdä vaaleanpunaisen curdin käyttämällä verigreippiä mutta no, ei se nyt ihan onnistunut.

*Tarteletti (ranskaksi tartelette) on aika hämmentävä sana sillä se tarkoittaa pientä tartea eli torttua tai piirakkaa. Suomessa kuitenkin ihan oikean kokoisista piiraista käytetään tarteletti-nimitystä. Usein vielä väärin kirjoitettuna: tartaletti. Katsokaa Raholasta jos ette usko.

1 kommentti: