Kaksi Annaa ovat sanoneet minulle
suurin piirtein näin: Hyyi, miten sä voit väittää että kesäkeitto on hyvää,
pakastekasviksia maidossa! Emme taida puhua lainkaan samasta sopasta.
Kesäkeitto on ihanaa. Siinä
tiivistyy auringonpaiste, havisevat lehdet ja Hietaniemen biitsi. Se on
vaatimaton keitto mutta luksusta nykymaailmassa. Juuri nyt, lähiruokatrendin
syleilyssä, kesäkeitto on uransa huipulla. Se on läheltä, ja se on sympaattisen
suomalaista.
Annat taas näkevät asian toisin.
Kesäkeitto on kurjuuden symboli. Siinä lilluvat tylsät koulupäivät ja ankea
ruoka. Lapset ympäri maan joutuvat lusikoimaan suuhunsa tätä surullista soppaa,
koska se on halpaa. Kesäkeitto on mennyttä maailmaa ja köyhyyttä.
Kiinnostuin ruuasta kun lopetin
lihansyönnin kahdeksannella luokalla 2000-luvun alussa. Opin lukemaan
ravintosisältöjä ja puhumaan eläinten ja ihmisten oikeuksista. Opin myös
laittamaan ruokaa. Lukion viimeisenä vuonna tutustuin maailmaan, jossa syötiin
ravintoloissa. Minä en syönyt. Minun maailmassani syötiin silakkalaatikkoa tai
kikhernepataa mutta ei herranjestas alkupaloja, pääruokaa, viiniä ruuan kanssa.
Pikkuhiljaa aloin harrastaa Stockan Herkussa käyskentelyä. Tutkin tuotteita ja
tarkkailin ihmisiä, haaveilin ja paheksuin. Olin varma että alkupalat, niin
kiehtovia kuin olivatkin, kertovat rappiosta ja pröystäilystä. Maku oli
sivuosassa. Sittemmin käsitykseni ravintoloista ja syömisestä on muuttunut, ei
tosin kokonaan. Ruuassa ja ruokailussa syöjän ja ruuan sosiaalinen asema
merkitsee paljon.
Sosiologi Pierre Bourdieu on
kirjoittanut hyvästä kulttuuritahdosta. Se tarkoittaa keskiluokan pyrkimystä
jäljitellä yläluokan makua. Keskiluokka hännystelee yläluokkaa yrittäessään
päästä samaan kuin se, mutta on tuomittu epäonnistumaan. Yläluokka on aina
askeleen edellä, ja voi muuttaa pelin sääntöjä miten mielii. Tästä siis
johtuisi että Chanel merkkinä tuntuu jotenkin oudon viehättävältä, ja että ajatuksessa
lampaankareesta on enemmän taikaa kuin makaronilaatikosta.
Olin yhdeksännellä luokalla
tet-harjoittelussa ekokauppa Ruohonjuuressa. Kauppa sijaitsi Helsingin
makasiineilla. Muistan sieltä ihanan myyjäpojan, päälle kaatuvat hyllyt ja
käteen jäävät ovenkahvat. Selkä kipeytyi kun töpsöteltiin lattialla kaverin kanssa
vihreää väriä sabluunan läpi paperikasseihin. Silloin Ruohonjuuri ei ollut
trendikäs, se oli vaihtoehtoinen ja haiskahti hipiltä.
Sittemmin Suomen ruoka- ja muu
eliitti on löytänyt luomun, reilunkaupantuotteet ja lähiruuan. Aitoudesta ja
jäljitettävyydestä on tullut luksusta, johon kaikilla ei ole varaa. Ei siihen
kymmenen vuotta sittenkään kaikilla ollut varaa, mutta silloin varakkaat
ihmiset eivät vielä ostaneet luomua. Se oli maailmanparantajille. Nykyään aito ruoka on jo niin hienostunutta että
jopa minä vieroksun ruokakauppojen Anton&Anton ja Eat&Joy
porvarillis-maailmanpelastuksellista ilmapiiriä. Stockan Herkussa olen enemmän
kotonani. Epäilen että tällä on jotain tekemistä bourdieuläisen luokkamaun
kanssa.
Entäs se suussa aistittava maku?
Kesäkeitto todella maistuu minun suussani kesältä aivan kuten maksalaatikko
maistuu iltapäiviltä ala-asteella. Näin ollen en kai voi väittää että Annatkaan
ovat väärässä kesäkeiton iljettävyyden suhteen. Keiton arvonnousu ja
lähiruokauskottavuuskaan eivät taida auttaa enää heitä. Tosin mielikuvaharjoittelu,
ja utelias ja peloton asenne tietysti toimivat ruoka-asioissa kuin voi ja suola
maitoliemessä. On toki mahdollista että jokin ruoka tai ruoka-aine vain maistuu
jonkun mielestä pahalta. Ennen näin hirveää tuomiota kannattaa kuitenkin maistaa
kesäkeittoa, joka on tehty tuoreista kasviksista, ja nauttia se puutarhassa.
Ihan vain varmuuden vuoksi.
Ihana kirjoitus!
VastaaPoistaKuulun myös heihin, joiden mielestä kesäkeitto on pahaa. Mutta uskon, etten vain ole saanut hyvää kesäkeittoa.
Kiitti! Kesäkeittokäännytys!
VastaaPoistaOlen aina pitänyt kesäkeitosta! Jopa kouluruokana, jossa pahoja traumoja aiheuttivat tilliliha ja kanaviillokki. Vatkulista nyt puhumattakaan.
VastaaPoistaJee! Mä en oo muistaakseni tillilihaa koskaan koulussa (tai muutenkaan) syönyt. Kanaviillokki meni. Oon kyl aika moniruokainen. :)
VastaaPoista