sunnuntai 18. joulukuuta 2011

JOULUTOFFEE


Moi, mä tiedän että toi kuva on ihan hirveä. Tänään mä olen herännyt oikeasta paikasta ilman krapulaa, syönyt aamupalaksi mannapuuroa kuivatuilla luumuilla, käynyt kaupungilla, mm. Stokkalla ja Vanhan Joulumarkkinoilla. Yritin etsiä voita sadasta kaupasta ja sitä tietty sit löytyikin kaikkein lähimmästä. Olen tehnyt salaattia, ja pygäsin kans toffeita, joista tämä postaus kertoo. Söin myös suklaata, pussillisen sipsiä, ja luin Itkosta. Se kirja oli suurimmaksi osaksi tosi surullinen, ja kun se ei ollut, se oli aika huono. Nyt juon glögiä, Blossaa förstås, olenhan aikaani seuraava trendikäs ruokabloggaaja. Huomenna menen taas töihin.


Toffee suolalla (salted butter caramels)
yli 50 palaa

180g kerma
0,8tl suola
0,5tl vaniljasokeri tms.
160g maissisiirappi, juokseva hunaja tms.
200g sokeri
60g voi
suolankukkia

Vuoraa sopivan kokoinen (25x25cm?) vuoka leivinpaperilla. Laita kerma, suola, vaniljasokeri ja 30g voista kattilaan. Laita taas toiseen kattilaan maissisiirappi tms. ja sokeri, laita tulelle. Lisää kattilaan myös lämpömittari. Älä sekoita. Kuutioi loppu voi pieneksi ja jätä pöydälle odottamaan. Kiehauta kermaseos, ota se pois tulelta ja laita kansi päälle. Keitä sokeriseosta kunnes se saavuttaa 155 astetta. Ota sitten pois tulelta ja lisää kermaseos. Keitä 127 asteeseen, ota pois tulelta ja lisää huoneenlämpöinen voi. Sekoita ja kaada vuokaan. Ripottele päälle suolankukkia. Anna kovettua, ja leikkaa paloiksi.


Leikkasin ensin toffeeta veitsellä mutta ei se oikein toiminut. Suosittelen kokeilemaan saksia. Palat kannattaisi yksittäispakata etteivät ne tartu toisiinsa. Itse en taida jaksaa, pakkaan ne kerroksittain johonkin purkkiin, niin että joka kerroksen välissä on pala leivinpaperia.

Harkitsen sitruunaista variaatiota tästä ohjeesta. Lisäisi vain jossain välissä vaikka sitruunankuorta, raastaisi sitä vaikka toffeemassan päälle. Silloin tietty kannattaa jättää suolankukat sirottelematta. Ohjeeseen sopisi myös pähkinät (suolapähkinöitä päälle, Snickers...), viinat (rommi, konjakki, jotain kekseliäämpää ehkä?), joulumausteet yhdessä tai erikseen...

Ohje on muuten Lebovitzin Davidilta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti