keskiviikko 2. helmikuuta 2011

VÄNRIKKI STOOL ON IHAN PASKA*


Lauantaina on Runebergin päivä. Päivässä parasta on tietysti runebergintorttu. Tämä blogi ei kuitenkaan ole mikään reseptiarkisto niin en ala itse pygäämään ainoatakaan torttua. (Tai siis mulla ei ole rahaa eikä niitä formuja ja kyllähän runkut vois tehdä myös muffinssivuokiin mutta ne on niin vulgäärin näköisiä.) Tekisin torttutestin mutta olen rahaton. Joten rakkaat lukijat: Minkä firman torttu on paras?

Tuota kysymystä olen mietiskellyt jo viikkoja. Jos kerran vuodessa syö yhden tortun, sietäisi sen olla edes hyvä. Vielä hirveämpää on, että ennemmin ostaa kaksi torttua kuin yhden sillä runkut myydään aina kahden pakkauksissa. Näin ollen kokemuksesta tulee kaksinverroin kamalampi! Keksin tähänkin jo tosin ratkaisun: jos ostan jonkun läheiseni kanssa torttupakkaukset niin että kumpikin ostaa eri firmalta niin voi tehdä pienimuotoista vertailua. Ai että vois kans ostaa sen läheisen kanssa yhden boksin puoliksi? Joopa joo.

Mä olen ollut Eholla Herttoniemessä muutaman päivän tekemässä runkkuja (runkkaamassa?**). Järjetön romminlöyhkä pisteli sieraimissa ja Iskelmäradio raikasi. Se oli ehdottomasti aito leipomokokemus, huh, kuin aikamatka viiskytluvulle. Mä en oikein osaa sanoa Ehon tortuista; olen syönyt niitä sekä aivan luokattomia että varsin mainioita. Aika arpapeliä tuntuis siis olevan.

Isäni suosittelee Kannistoa. Jokainen nuori trendikäs ruuastaan välittävä kaupunkilainen toki ostaisi Kanniston tortun vaikka ei suosittelisikaan. Kannisto voisi ollakin ihan varma valinta, onhan se kuitenkin melko laadukas pulju. Toisaalta voisin myös suositella isääni ostamaan mulle Kanniston runkun, eikö?

Entäs toi aito rommi? Kanniston sivuilla sanotaan: "Onko torttumme kaupungin paras? Koska olemme asiassa puolueellisia, annamme asiakkaan päättää. Järjestä Runebergintorttumaistajaiset ja vertaile. Vain yksi tortuista on kostutettu aidolla rommilla…" Mä väitän että kissa nostaa häntäänsä nyt vähän liian innokkaasti. Tsiigailin muistaakseni Fazerin torttuja ja kyllä niissäkin luki rommi. Ehollakin ne runkut dipattiin rommiin (eikö?!). Aidon rommin ja rommin ero taas on jotain henkimaailman asioita.

Loppuun vielä yksi kysymys: Kumpi on parempi, runebergintorttu vai laskiaspulla? Ja laskiaspulla mantelimassalla vai hillolla?

*Olin lukevinani vähän aikaa sitten jostain että J.L. Runebergin tuotannon haukkuminen tai varmaan ylipäänsä arvostelu oli lailla kiellettyä Suomessa joskus silloin kun yritettiin rakentaa Suurta Isänmaata ja pitää sitä pystyssä. Kai siitä sai sakkoja ja piiskaa. Oikein!

**Omistettu ystävälleni Puppelle. Hän lienee ainoa jota tuo huumorivitsi huvittaa, mutta Puppea se huvittaneekin ihan olan takaa.

10 kommenttia:

 1. Mä olen luokattoman huono antamaan vinkkejä hyvistä tortuista, koska inhoan runebergintorttuja yli kaiken. En ymmärrä, kuinka joku voi syödä sellaisia kuivia käkkäröitä. :-) Jään minäkin odottamaan vinkkejä hyvistä tortuista - jos vaikka uskaltautuisi maistamaan.

  Tuohon toiseen kysymykseen onkin sitten helppo vastata. Laskiaispulla! Hillolla! Niitä uppoaisi vaikka kuinka ja monta, ja ympäri vuoden. :-D Kaikissa laskiaspullissa on vain aina sama vika: täytemömmöjä on ihan liian vähän ja pullaa ihan liikaa.

  VastaaPoista
 2. Olet syönyt huonoja! Kuivuus ei kuulu runebergintorttuun.

  Luin just jotain vanhaa laskiaspulla vs. runebergintorttu -keskustelua joltain foorumilta ja siinä esiintyi myös näkemys: Hyi jotain inhoja kuivia laskiaispullia! ;) Eikä hyvän laskiaispullankaan määritelmään kuulu kuivuus.

  (Mä pidän sekä tortuista että pullista <3)

  VastaaPoista
 3. Runebergin pilkkaamisesta: Kyllä, Runebergin tuotannon pilkkaaminen tai "halventaminen" vertautui oikeussaleissa Suomen lipun tai muiden kansallisten symbolien halveeraamiseen. Häkki heilahti.

  Ja tortun ei koskaan pidä olla kuiva, muttei se saa olla liian märkäkään.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vähän virallisemman kuuloisesta infosta, tuo minun kun oli tollanen 'no siis taisin lukea jostain ehkä...' :)

  Ja joo, ei saa olla liian märkäkään! Ällö rommimehua tihkuva torttu... Yyh!

  VastaaPoista
 5. Testattiin juuri Kakkukeisarin ja Kanniston Rungren. Kakkukeisari voitti.

  VastaaPoista
 6. Millaiset ne oli? Miksi Keisari voitti? Kiinnostavaa!

  VastaaPoista
 7. Kakkukeisari oli hieman kosteampi ja muutenkin maukkaampi. Erot olivat pienet, kuten formuloista sanotaan.

  VastaaPoista
 8. Tutkimukseni mukaan parhaimman makuinen torttu on Stockmann bakeryn valmiiksi pakattu. Koostumus on kuitenkin turhan kostea. Kanniston tortussa on paras koostumus ja pinta mutta maistuu siltä kuin se olisi kostutettu maidolla.

  VastaaPoista
 9. Torttu on turha, pulla on ihana. Runsaalla kermavaahdolla ja hillolla. Olen Savosta enkä tiedä kenenkään syövän pullaansa massalla. Onkohan tämä joku alueellinen juttu sit?

  VastaaPoista
 10. Anonyymi, Vai Stokkan... Kenenköhän tekemä se on, nuo Stokkan tuotteethan ei ole niiden omia koska niillä ei ole leipomoa. Hmm.

  Iina, Mä olen aina ajatellut että mantelimassa on vähän aikuismainen ja hienostunut juttu. Toki se on myös hyvin ruotsalainen eli ehkä se ei siksi ole kantautunut Savoon asti. Kerma ja hillo on mahtava match. Tosin tykkään kans mantelimassasta. Ottaisin ehkä yhen massalla ja yhen hillolla. :)

  VastaaPoista