keskiviikko 16. helmikuuta 2011

ANNA MEILLE JOKAPÄIVÄINEN VOILEIPÄMME


Helsingin Sanomain ruokasivuilla oli juttu tutkimuksesta jossa oli selvitetty aikuisten lempiruokia eri maissa. Artikkelit liittyvät Heurekaan avattuun Bon Appétit - Syödään yhdessä -näyttelyyn, johon SRE:kin, tuo ruokabloggarien palkitsija, on sekaantunut. Tutkimuksessa olivat mukana Suomi, Belgia, Ranska ja Italia.

Näitä neljää maata yhdistää spagetti jauhelihasoosilla ja pasta ylipäänsä. Suomen top-10 on hyvin suomalainen luonnollisestikin: pihvi, lihapullat, pizza, makaronilaatikko. Ranskassa maistuu mm. burgundinpata, vasikanlihahöystö, pihvi ja kani sinappikastikkeessa. Belgialaiset mussuttavat menemään sinisimpukoita ranskiksilla, pihviä, lasagnea ja paistettua merirapua. Italialaiset taas luottavat vanhaan kunnon pastaan kaiken muotoisena ja kaikenlaisella höystettynä sekä pizzaan ja juusto-sahramirisottoon.

Tuota listaa tuijottaessani olen kateellinen ranskalaisille ja belgialaisille. Listan mukaan belgialaisten herkkuruokia on 'kinkkuun kääritty sikurisalaatti juustokastikkeessa'. Myös Ranskaa ja Belgiaa yhdistävät sinisimpukat herättävät kateutta. Ranskalaisessa listassa parasta on erilaiset lihat. Italialaistenkin lempiruuat kuulostavat ihanilta mutta niistä henkii liikaa aitoitalialainen mammameininki: mun mutsin safka on parempaa ku sun mutsin safka. Simpukkaspagetti, munakoisopasta, fettucine! Pastaa sen olla pitää ja naapurikylän ruoka on iljettävää!

Suomen listassa mua hämmästyttää muun muassa pizza. Pizza! Missä on hampurilainen? Mäkkäri? Pizza on hyvää mutta mä luulin että kaikki syövät sitä niin paljon krapulamättönä tai muuna lohturuokana ettei sitä viitsittäisi sinne oikeiden ruokien listalle päästää. Ei vaan, en mä luullut, mutta tuntuu silti hassulta että pizza on supersuosittu herkkuruoka kun se oikeasti on lähinnä sunnuntaiaamujen ilo. (Jos pizza olisi hartaudella tehty, suukoin kypsennetty, hieno pohja, hyvät raaka-aineet, niin mä hiffaisin miksi se on listalla mutta... Kun ei se oo niin! Pizza on suolaista, rasvaista pikaruokaa. Pizza on pitsaa.)

Suomen listalla lämpimät voileivät ja munakas menee myös miksi? -osioon. Syövätköhän suomalaiset usein superruokaisia munakkaita? Mä syön välillä mutta silti munakas on mielestäni vähän epäruoka. Lämpimät voileivät saa minulta haleja koska on niin söpöä että tuollainenkin safka on listalle päätynyt. Eikö voileivät, lämpiminä tai kylminä, mee sinne snäksien puolelle? Eihän se nyt voi olla ruoka!

Miksi suomalaisten lempiruuissa ei ole esimerkiksi karjalanpaistia? Sehän on klassikko! Se on se ruoka jota mennään syömään vanhemmille sunnuntaisin. Karjalanpaisti on pöydänympärillekerääntymisruokaa, sillä on juuret, se henkii kotia, uskontoa ja isänmaata. Olisin luullut että se päätyisi moisille listoille vaikka kukaan ei olisi sitä äänestänytkään. Että se hiipisi niihin salaa.

Kysymys siis kuuluu: Miksi Ranskassa syödään hienoja liharuokia ja Suomessa pizzaa? Miksi italialaiset syövät vain sitä iänikuista pastaansa? Onko Keski-Eurooppa oikeasti kulinaristisempi kuin Suomi vai voiko lampaanviulua ja makaronilaatikkoa verrata toisiinsa tasa-arvoisesti? (Jos tuleva Helsingin yliopiston ruokaprofessori sattuu lukemaan tämän, odotan vastausta.)

Minulta muuten kysyttiin muutama päivä sitten mitä söisin loppuelämäni jos pitäisi valita vain yksi annos. Kysyjä vetäisi pihviä napaan. Vastasin: jonkinnäköistä lättänää ja pitkää pastaa, esim. fettucine, hyvällä tomaattikastikkeella jossa olisi toivottavasti paljon oliiviöljyä ja kirpeyttä ja potkua ja fetaa (ehkä) ja oliiveja ja...

6 kommenttia:

  1. suomalaisessa listassa on myös kummaa ettei siinä ole kuin pari ruokaa varsinaisen suomalaisia.. noilla muilla mailla on paljon enemmän omia mättöjään.

    makaronilaatikkohan on ehdottoman suomalainen muttei ehkä siltikään. ja missä on kana? eikö sitä syödä lähes joka toinen päivä "normaaleissa" suomalaissa perheissä?

    nakkikastike listoille!

    VastaaPoista
  2. Uunimakkara! Tai entäs kaalikääryleet? Nehän on oikein klassikko ja kaunis ja elegantti ja vaikka mitä.

    VastaaPoista
  3. Entä missä ovat keitot? Väittäisin, että nakki-, makkara- tai siskonmakkarasoppaa keitellään tässä tasavallassa aika usein, (jauhe)lihakeitosta puhumattakaan. Ja hernaria syödään purkista ja pinaattikeittoa pakastekuutioista.

    Vai syödäänkö niitä vaan, mutta ei sanota jos joku kysyy?

    VastaaPoista
  4. Haa, aivan! Eiköhän moni syö enemmän keittoja kuin pizzaa. Mutta mikä ne sitten erottaa? Eihän pizza enää voi olla trendikästä, musta se on jopa aika noloa.

    Ehkä keitot ei ole mainitsemisen arvoisia. Enpä mäkään niitä muistanut (toisaalta en syö koskaan, tai varsinkaan tee, lihakeittoja ym.).

    VastaaPoista
  5. Kiinnostava postaus! En oo tuleva "ruokaprofessori" mutta Ranskan osalta yksi vaikuttava asia on ainakin saatavuus: noita kaikkia listan liharuokien aineita saa ihan supermarketista: jänistä, lammasta, vasikkaa... Jänis on jopa halpaa, eli mikäs sitä pataan pistäessä. Monissa kodeissa on frittikone, joten ranskalaiset perunat + pihvi on nopea ja helppo tehdä kotonakin. Ja sinisimpukoita saa kauppahalleista (nekin usein syödään ranskalaisten kanssa). Joten en tiedä Suomen kulinarismista, mutta kyllä mä alan Ranskassa kiemurrella, kun multa kysytään Suomen perinneruokia: onhan meillä, mutta kuka niitä syö, esim. juuri karjalanpaistia, muuta kuin juhlissa? Yleensä vastaan, että meillä on kansainvälistytty :D ja onhan se tottakin. Meilläkin on ruokaperinteitä mutta kai se vaikuttaa, että teurastalot ovat samoja, kuin valmisruoan tekijät, eli myydään valmista huttua lihan sijaan?

    VastaaPoista
  6. Kyllä Suomestakin silti lihaa ja kalaa saa, vaikkei niin monipuolisesti. (Enkä mä nyt yritä ylipuhua ketään syömään enemmän lihaa! :D) Silakka on halpaa! Se ei todellakaan kuulu omiin suosikkeihin mut kai sitäkin syödään. Silakkapihvit, anyone? Tai ehkä olen jotenkin vanhanaikainen. :) Isäni ehdotti että kenties tutkituissa ihmisissä on ollut paljon aika nuoria henkilöitä. Kyllähän tuo pizza, pasta, makaroonilaatikko vois siihenkin viitata.

    Tässä ehdottomasti on jotain kummallista! :)

    VastaaPoista