maanantai 9. elokuuta 2010

KAIPAUS ENSIMMÄINEN, LIHASSA, LUUSSA


Kiiluvasilmäinen vanha nainen hymyilee minulle koko hammaskalustonsa leveydeltä ja ojentaa pikkuleipälautasta. Hänen hiuksensa on permanentattu täydellisille kiharoille ja luomille on tarkoin sivelty sinistä väriä. Yhtäkkiä muistan oman isoäitini ja hellyn; onkohan hän koskaan leiponut pikkuleipiä. Silti naisen ylenpalttinen täydellisyys huolestuttaa minua, ja saa miettimään ovatko nuo hampaat hieman liian terävät.

Suht amerikkalaiset kaura-rusina-hasselpähkinäpikkuleivät

85g voi
90g fariinisokeri
75g gianduja*
1kpl muna
115g vehnäjauho
hieman leivinjauhetta
55g kaurahiutale
100g rusina

Laita uuni 180 asteeseen.

Vaahdota voi ja sokeri kunnes massa on kuohkeaa ja valkoista, lisää muna ja sekoita huolella, sitten huoneenlämmössä pehmennyt gianduja. Lisää loput aineet.

Paista noin 10 minuuttia.

Pikkuleipiä ei tarvitse paistaa heti jos ei haluu. Laita vain massa jokseenkin ilmatiiviisti kylmään. Olen vakuuttunut että lähes kaikki asiat elämässä paranevat kun niitä säilyttää muutaman päivän jääkaapissa.

Kaura-rusinapikkuleipä on periamerikkalainen herkku. Giandujan massaan lisäsin koska sitä sattui olemaan ja se piti johonkin käyttää. Voidaan leikkiä että se tuo italialaisen tuulahduksen.

*Gianduja on paahdetuista hasselpähkinöistä, sokerista ja suklaasta tehty sileä massa jonka kotimaa on Italia, tarkemmin Piemonte. Giandujan historia ulottuu Napoleonin aikaan, jolloin kaakaon tuonti maahan oli todella kallista. Niinpä kaakaoon sekoitettiin paahdettua hasselpähkinää hintaa laskemaan. Tästä kaakao-pähkinäseoksesta suklaa-pähkinämassan kehitti Caffarel Piemonten Turinissa vuonna 1852.

Giandujan kaltaisiin massoihin viitataan suomeksi usein nimellä nougat. Mutta ei hätää, saksalaisetkin syyllistyvät samaan! Wiener nougat onkin giandujan sukulainen, joka sisältää sokeria, kaakaovoita, mantelia ja kaakaomassaa. Siinä siis ei ole suklaata eikä hasselpähkinää, maku ja koostumus on kuitenkin varsin samanlainen.


Sitten on vielä se ihan oikea nougat joka on tehty sokerista tai hunajasta, paahdetuista pähkinöistä ja joskus kuivahedelmistä. Valkoinen versio sisältää myös valkuaisvaahtoa. Se tekee rakenteesta pehmeän. Ruskeassa nougat'ssa on paahdettua sokeria ja se on tiiviimpää, usein jopa kovaa. Nougat on tyypillinen keskieurooppalainen jouluherkku.

Sekä giandujan että nougat'n kaltaisia valmisteita käytetään paljon makeisteollisuudessa, esim. suklaapatukoissa. Maailman tunnetuin giandujamainen levite on tietysti Nutella.

Jos lähikauppasi ei pursua erilaisia giandujapakkauksia etkä myöskään jaksa valmistaa sitä itse, voinet korvata sen Maraboun Dubbel nougat -patukalla. Toki myös Fazerin Wiener Nougat käy mutta se taitaa olla vähän kalliimpaa.

1 kommentti:

  1. Oi koska tulet äidille leipomaan noita mainioita pikkuleipiä...?

    VastaaPoista