tiistai 29. tammikuuta 2013

MINUN AISTIENI RUNOELMA



Lintsaan koulusta!

Tunneilla on ihanaa kun ei tarvitse tehdä muuta kuin istua ja tehdä mitä senpäiväinen maestro käskee. Lintsaan painavista syistä ja ne painaaki sit helvetisti. Lintsaus tietää vakavasti otettavaa työntekoa. Tällä bloggauksella harjoittelen eka vähän kirjoittamista ni ehkä saan pari oikeaakin lausetta ylös.


Seesami-aprikoosijätski

250g vaahtoutuva (soija)kerma
130g kuivattu aprikoosi
40g sokeri
15g kuorittu seesaminsiemen
15g juokseva hunaja

Paahda seesaminsiemenet.

Muussaa puolet aprikooseista vaikka sauvasekoittimella (osaa paahdetuista siemenistä voi muussata samalla), laita joukkoon hunaja. Paloittele loput aprikoosit. Sekoita sokeri kermaan, vaahdota. Sekoita aprikoosiasiat hellästi kermavaahtoon ja iske pakkaseen. Sekoita välillä jäätymisen aikana ettei massasta tule kiteistä.


Soijakermassa saattaa olla joku taika ettei se kiteydy. Ei se tosin ole niin hyvää kuin oikea kerma. Mut helppoa! Tää jätski maistui tosi terveelliseltä. Vähensin blogiohjeesta aprikoosia ja siemeniä. Käytin kuorellisia siemeniä mut luulen et kuorettomat on parempia. Hämmennyin kaupassa kun piti valita. Emmää niinku tienny et kummat on niit normaalei!


Tää on hyvin aprikoosista. Jos jäädyttäis aprikoosijugurttia niin tulisko sama? Maybe baby mut sellast ei oo!

sunnuntai 20. tammikuuta 2013

OI JÄÄTELÖÖ OI JÄÄTELÄÄ!


Eräs opettajani rinnastaa mielellään ruuanlaiton ja kirjoittamisen. Ainakin ruokabloginpitoni ja kirjoittamiseni sopivat hyvin yhteen. Kummallakin saralla lyön päätäni seinään alituisen epävarmuuden tilassa samalla uskoen hulluna kykyihini. (Toi tais kyl olla vähän liioittelua. Vois sanoo vaik et kumpaaki räpellän vaik kukaan ei niist tykkäis.)

Olkaa hyvät,


Roquefort-porkkanajäätelö

110g porkkana
250g kuohukerma
45g roquefort
65g hunaja
60g sokeri

Pilko porkkana pieniksi paloiksi, tai raasta. Kypsennä se pannulla osan hunajan ja vähäisen veden kanssa pehmeäksi mutta niin että se tuntuu hampaissa. Sekoita juusto ja loppu hunaja porkkanoihin. Sekoita kerma ja sokeri, vaahdota. Sekoita hellästi kaikki yhteen ja pane pakastimeen. Sekoittele välillä jäätymisen aikana.


Jätskistä tuli tosi pehmeää ja kiteetöntä. Hunajan lisäksi siihen lienee vaikuttanut roquefort koska siinä on niin hitosti rasvaa. Kermana toimi vaahtoutuva soijakerma sillä toinen tekijöistä on huono vegaani. En tiedä vaikuttiks se koostumukseen mut olen maistavinani jonkin epämääräisen soijakerman maun jätskissä. Oikeesti laitoin ihan liikaa juustoa massaan mut rukkasin sen tohon ohjeeseen joten nyt kaikki on täydellistä! Jätski maistuu ihastuttavan toffeiselta. Porkkanat ovat kuin pieniä jalokiviä! Kuin sitkeitä karkkeja jotka tarttuvat hampaisiin!

maanantai 14. tammikuuta 2013

LAISKA SUKLAAPOSTAUS



Moi.
Koulutoverit kirkunauraa jossain lähellä, laitoin kaikki ovet kiinni etten kuulisi. Se ei auta.

Nyt on suklaapuheen aika. Kauaskantoisesti lupasin heinäkuussa että suklaasta asiaa joskus myöhemmin. Todellakin myöhemmin.

Ostin Kööpenhaminasta Friis Holmin Pure dark chocolate 70% Chuno -levyn. Suklaa sisältää kaakaopapua ja sokeria, ei siis lainkaan lesitiiniä. Chuno - pavut tulee Pohjois-Nicaraguasta, paketissa lukee et ne saattais olla venezuelalaisen trinitarion esi-isiä. Näit chunoi on tietty löytynyt vain kolmelta eristyksissä olevalta viljelypaikalta.

Pure dark chocolate 70% Chuno on pehmeä sekä maultaan että koostumukseltaan. Siinä on paljon kaakaovoita, mistä mä en niin hirveesti digaa. Tässä ei silti tullu mitään ällöysefektiä. Ihan jees. Ihan jees kuvaa tätä suklaata muutenkin aika hyvin, tää on varsin turvallinen. Hyvä tumma suklaa, hyvä syöntisuklaa, hyvä jos suhtautuu tummaan suklaaseen epäillen. Tosi miellyttävä mut ei ehkä kovin mieleenpainuva. No, okei, hedelmäinen, täyteläinen, vois olla viel joku nahan maku.

Emmä tiiä, kuka hullu noista suklaista tietää. Kaipaisin lisää firman suklaita testiin, vaikea sanoa yksittäisestä suklaasta oikein mitään. Tai no, siis, ois kiva kun sitä vois verrata saman lafkan muihin.

Mulla oli joskus jäljellä kuitteja Köpis-suklaista, joiden tarkoitus oli että voisin listata teille hintoja. Sanoisin että 5 e/100g. Kannattaa toki ostaa, ylipäänsä vaikka vain siks, että tää on paikallista, perkele tanskalaista.


P.S. Mun sydämeni särkyi kun kuulin että Valrhona -kauppa lopettaa. Mun oli tarkoitus käydä siellä ostoksilla vikana aukiolopäivänä kun olin pääkaupungiseudullakin, mut enpä käyny. Tää elämä, tää on niin murheellista. Tunnen piston sydämessäni, en käynyt siellä tarpeeksi. En ostanut edes tän vuoden vuosikertalevyjä! Ei ihmekään et suklaapostaukset on myöhässä. Tän hautajaispuheen johdosta toivon et Gagu, joka nousi jo ennen Valrhona -kaupan tuhoa tuhkasta kuin feenikslintu, lähettää mulle hitosti konvehteja. Eiku mun piti vain sanoa et herra Laitinen, se kauppa olikin liian hyvää ollakseen totta, ja Gagu is cool.

tiistai 8. tammikuuta 2013

LÄHETTÄKÄÄ MINULLE KIRJOJA


Hyvää joulua ja uutta vuotta ja sen sellaista nii!

Sain lahjaksi de Buyerin hiiliteräspannun. Ihan sairaan hyvä! Marsutki tykkää.

Ja halpa. Unohtakaa kaikki muu, painaaki vähemmän kuin valurauta, kestää paremmin kuin inhat pinnoitteet.


SIT VIEL:

Oisko jollain myydä mulle kirjoja:
Huttunen & Klapuri (toim.): Kenen aika? Esseitä venäläisestä nykykirjallisuudesta (Avain 2012)
Mihail Siskin: Sinun kirjeesi (WSOY 2012)

t. Anni